Pienyritysten näkymät 2017

Millaiset näkymät vuosi 2017 tarjoaa pienyritysten vinkkelistä? On helppo sanoa, että tulevaisuus näyttää valoisalta ja Suomen talous nousee, mutta tarkoittaako tämä hyviä aikoja kaikille pienyrityksille? Helppo vastaus on, että ei tarjoa – pienet yritykset toimivat pienemmissä ympäristöissä, ja Suomen kokoisen alueen talouden yleinen nousu ei vielä tarkoita, että kaikilla pienyrityksillä menisi vastaavasti lujaa vuonna 2017. Se ei kuitenkaan tarkoita myöskään sitä, että jos Suomen talous laskee, myös pienyritysten talous laskee. Kun työntekijä- ja omistajakunta on vähälukuista, asiakkaiden määrän nousu näkyy nopeasti yksittäisen omistajan voitossa.

Onko pienyritysten tilanteeseen tiedossa muutoksia?

Vuosi 2017 sinällään ei tuo hurjia muutoksia sisällään – ohjauskorot pysynevät nollan tietämillä mikä tarkoittaa sitä, että yrittäjät saavat jatkossakin kohtuullisen edullista lainaa. Yrittäjän lainavalikoima on toki kalliimpi kuin esimerkiksi asuntolainaa hakevan tahon, mutta myös yritykset voivat saada kohtuullisen koron lainaa erityisesti, jos lainan hakijalla on vankka talous ja toimiva bisnesmalli sekä vankat yritystoiminnan peruspilarit, kuten osaava henkilöstö, organisoidut taustatoimenpiteet ja motivoitunut johto.

Ainoat poliittiset muutokset tapahtunevat vuoden 2017 kuntavaaleissa, joissa kuntien asukkaat äänestävät uudet päättäjät sisään. Vaikka kuntatasolla päätetään paljon alueen asioista, kunnilla ei ole sinänsä mahdotonta päätäntävaltaa tärkeimpiin byrokraattisiin asioihin, kuten verotukseen. Kunnat voivat kuitenkin tarjota helpotuksia yrityksille esimerkiksi edullisten toimitilojen tai tonttien muodossa. Usein on kunnan vinkkelistä kannattavaa tarjota hedelmällinen toiminta-alusta yrityksille, vaikka se tarkoittaisi lyhyellä aikavälillä kustannuksia – toimiva yritystoiminta tuo pitkällä aikavälillä työpaikkoja ja arvoa alueelle, mikä tarkoittaa rahan valumista myös kunnan kassaan ja julkiseen budjettiin. On kuitenkin hankalaa ennustaa, millaiset toimenpiteet tuovat parhaan tuloksen, niinpä myös hutilaukauksia on nähty – yrityksille annetavat tuet eivät aina takaa, että ne maksaisivat itsensä takaisin vuosien saatossa.

Millaiset yritykset pärjäävät parhaiten vuonna 2017?

Yrityksiä on monenlaisia, mutta hyvin pärjäävissä yrityksissä on muutama yhteinen peruspiirre alasta riippumatta. Hyvässä yrityksessä on..

  • Innovatiivinen ja dynaaminen johto
  • Motivoituneet työntekijät
  • Hyvä bisnesmalli
  • Vankat liiketoiminnan peruspilarit

Kun yrityksen toiminta on vankalla pohjalla ja sen johto kykenee muuntamaan yritystä ketterästi kuluttajien tottumusten perässä, voiton tekeminen on todennäköistä ja jopa helppoa. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty – osaajia ei löydy joka yritykseen ja osa suomalaisista pk-yrityksistä ajautuu varmasti syviin talousongelmiin vuonna 2017, vaikka siltä ei juuri nyt näyttäisikään.

Terve ja hyvinvoiva bisnes tuottaa alalla kuin alalla

Oli kyseessä sitten parturikampaamo, huoltamo tai ruokakauppa, kuluttajat löytävät aina hyvien palveluiden ja hyvien tuotteiden äärelle. Kun yrityksen johto pitää yrityksen julkikuvan ja markkinointistrategian hyvällä mallilla ja tuotteet sekä palvelut ovat laadukkaita, asiakkaat löytävät varmasti perille, oli kyseessä sitten ala kuin ala.

Hyvän bisneksen tunnusmerkkejä on myös se, että työntekijät nauttivat työstään ja viettävät vähän aikaa sairaslomalla. Työhyvinvointi onkin yksi tärkeimmistä firman mittareista – mitä paremmin työntekijät voivat, sitä tehokkaampia he ovat ja sitä parempaa tulosta yritys tekee. Työnantajat ovatkin heränneet ilahduttavan tehokkaasti tarjoamaan työntekijöilleen hyvinvointipalveluita ja virike-etuja tavalla, joka ei ollut lainkaan yleinen vielä esimerkiksi 15-20 vuotta sitten. Uusimmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että tietyissä asioissa ”löysääminen” ja eräällä tavalla rennosti ottaminen tuo mukanaan yllättävän positiivisia tuloksia ja yleensä jopa nostattaa yrityksen palveluiden sekä tuotteiden laatua.