Hyvän kirjanpitäjän ja tilitoimiston valinta

Hyvän kirjanpitäjän ja tilitoimiston löytäminen on yritykselle tärkeää. Tässä viisi vinkkiä siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon kirjanpitäjää valitessa.

  • Kirjanpitäjän koulutus. Jos haluaa valita asiantuntevan kirjanpitäjän, kannattaa tarkistaa hänen koulutuksensa. Kirjanpitäjällä tulisi olla mielellään taloushallintoalan KLT-tutkinto. Mitä isommasta yrityksestä ja monimutkaisemmasta kirjanpidosta on kyse, olisi hyvä että kirjanpitäjältä tai tilitoimistosta löytyisi esimerkiksi KHT/JHT-tutkinto. Kannattaa myös tarkistaa, onko tilitoimisto Taloushallintoliiton jäsentoimisto ja onko se auktorisoitu. Taloushallintoliiton auktorisoimia tilitoimistoja on noin 800, joten kaikilla ei tätä auktorisointia ole.
  • Muiden yritysten kokemukset. Kirjanpitäjiä ja tilitoimistoja vertaillessa kannattaa esimerkiksi kysyä kirjanpitäjän asiakkaista mahdollisia suositteluja ja kysyä heiltä kokemuksista yhteistyöstä kirjanpitäjän kanssa. Voit myös kysellä tuntemiltasi yrittäjiltä heidän suosituksiaan hyvistä kirjanpitäjistä.
  • Miten käytännön asiat toimivat. Jotta saisit näkemyksen siitä, miten hyvin kirjanpitäjä voi täyttää yrityksesi toiveet ja odotukset, kannattaa tarjouspyyntöjen sijaan varata henkilökohtainen aika kirjanpitäjän kanssa ja keskustella asioista. Tällöin voit esittää kysymyksiä kirjanpitäjälle ja saat kattavamman kuvan tilitoimistosta sekä myös siitä, miten henkilökemianne sopivat yhteen. Tilitoimistoa valitessa kannattaa lisäksi miettiä, minkälaisia erityistarpeita yrityksellä on ja yrittää löytää sellainen tilitoimisto, joka on erikoistunut, tai jolla on aiempaa kokemusta esimerkiksi saman alan yrityksistä.
  • Mieti kuinka laajaa palvelua tarvitset. Monet yritykset ulkoistavat koko taloushallinnon tilitoimistolle, mutta mikäli sinulla on pieni yritys, voit tarvita vain pelkkää kirjanpitäjää. Jos kirjapitäjä laatii vain kirjanpidon ja tilinpäätöksen, palvelun hintakin on edullisempi, kuin jos tilitoimistossa hoidettaisiin myös palkanlaskenta, työnantajamaksujen maksaminen jne.
  • Halvin ei välttämättä ole paras. Tilitoimistojen vertailu hintojen perusteella voi olla vaikeaa, sillä ne ilmoittavat hintansa hyvin eri tavoin. Kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi mahdollisiin piilokustannuksiin, jotka eivät näy kirjanpitäjän tarjouksessa ja ihan käytännönkin asioihin. Esimerkiksi se, minkälainen kirjanpito-ohjelmisto kirjanpitäjällä on ja pystyykö yritys itse seuraamaan reaaliaikaisesti kirjanpitoa, ovat monelle yritykselle tärkeitä tekijöitä. Myös esimerkiksi kulujen lähettäminen sähköisessä muodossa ja muut asiat, jotka tekevät yhteistyöstä kirjanpitäjän kanssa vaivatonta ja nopeaa, voivat olla monelle tärkeitä tekijöitä.

https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/taloushallinto-ja-maksut/taloushallinto/tilitoimiston-valinta-318457

https://www.talousplus.fi/blogi/miten-valita-tilitoimisto-kolme-neuvoa-hyvan-tilitoimiston-valintaan/

http://www.summarum.fi/tilitoimiston-ja-kirjanpitajan-valinta/