Ovatko Facebookin lupaamat uudet ominaisuudet hyviä?

Facebook on jälleen tekemässä uudistuksia palveluunsa. Facebookin käyttäjät ovat perinteisesti olleet nyrpeitä uudistuksia kohtaan, mutta ajan myötä käyttäjäkunta on ottanut päivitykset ja uudet ominaisuudet omakseen.

Facebookin uusiin uudistuksiin kuuluu erityisesti erilaisia virtuaalitodellisuuteen linkitettyjä ominaisuuksia, kuten avatarien kautta Facebook Spaces -alustan mahdollistamat virtuaaliset synttäribileet tai muut tapahtumat. Toinen viime aikojen hitti on niinsanottu lisätty todellisuus, jonka suosituin esimerkki on hitiksi noussut mobiilipeli Pokémon GO. Siinä pelaaja liikkuu oikeassa maailmassa, ja laitteen näytöllä näkyvä ”virtuaalitodellisuus” näyttää Pokémoneja ja informatiivisia elementtejä. Facebookiin integroituna tällainen toiminto voisi tuoda mukanaan erilaisia käteviä toimintoja: voisit ehkäpä jättää esimerkiksi jääkaapin oveen virtuaalisen lapun.

Virtuaalitodellisuuden suurin este tällä hetkellä on ehdottomasti sen hinta. Tarvittavat virtuaalilasit maksavat useita satoja dollareita, ja tällä hetkellä sellaiset omistaa lähinnä innokkain early adopter -porukka, joka koostuu erityisesti teknologiaintoilijoista ja virtuaalitodellisuuspalveluiden kehittäjistä. Tulevaisuudessa laitteiston hinta laskee kuitenkin vääjäämättä, ja silloin virtuaalitodellisuus saattaa räjähtää käsiin hyvinkin nopeasti – kyseessä on kuitenkin hyvin mielenkiintoinen teknologia, joka tuo täysin uuden ulottuvuuden mobiilimaailmaan.

Elokuvalippuja tai ruokatilauksia Messengerin kautta

Facebook haluaa kehittää myös sovelluksen sisäisiä toimintoja. Suomeenkin on rantautunut niinsanottuja ruokalähettipalveluita kuten Wolt ja Foodora, ja jatkossa näiden kautta voisi ehkä tilata ruokaa suoraan Facebookin käyttöliittymän kautta kätevästi kotiovelle. Facebook haluaa integroida mahdollisimman paljon tämänlaisia toimintoja omaan sovellukseensa, sillä mitä enemmän tietoa palvelu voi käyttäjistään kerätä, sitä enemmän sillä on arvokasta dataa, jota myydä mainostajille.

Spotify-jakamista suoraan chatin kautta

Toinen mielenkiintoinen visio on, että käyttäjät voisivat jatkossa jakaa musiikkia suoraan chatin kautta Spotify-palvelun integraation avulla. Käytännössä voisit siis kuunnella kaverin linkkaamaa musiikkia suoraan napin painalluksella sen sijaan, että joutuisit avaamaan toisen sovelluksen, jolla soittaa musiikkia. Tämä on kömpelö toiminto, ja Facebook haluaa luonnollisesti optimoida kaikki toiminnot mahdollisimman sulavaksi, sillä mitä enemmän käyttäjä viettää aikaa sovelluksessa, sitä parempi.

Ovatko uudet ominaisuudet mielekkäitä?

Vaikka ominaisuudet kuulostavat siisteiltä ja mielenkiintoisilta, totuus on että suurin osa ihmisistä käyttää Facebookia nykyään paljon vähemmän kuin esimerkiksi 3-5 vuotta sitten. Uusien ominaisuuksien hypettäminen saattaakin kuulostaa joidenkin korvaan hieman epätoivoiselta. Muut sosiaaliset mediat kuten Snapchat ja Twitter keräävät nykyään erityisesti nuorison osalta enemmän arkista interaktiota kuin Facebook. Facebookin omistamassa Instagramissa käyttäjien määrä ja aktiivisuus on kuitenkin lisääntynyt samalla lailla, joten yhtiön tilanne ei ole huono.

Facebookin tavoitteena on selvästi vangita käyttäjänsä huomio yhä pidemmäksi ajaksi palvelun äärelle, ja vaikka tämä on futuristista ja mielenkiintoista kehitystä, se on samalla myös melko karmivaa. Maailma lähestyy koko ajan enemmän 80-luvun tieteiskirjallisuutta, ja Facebookin utopiassa käyttäjät olisivat varmasti 24 tuntia vuorokaudessa yhteydessä palveluun. Monet ovatkin sanoneet tälle kehitykselle EI ja poistaneet profiilinsa palvelusta. Kyseessä on kuitenkin marginaalinen osa käyttäjäkunnasta – esimerkiksi kehittyvillä markkinoilla sosiaalisen median ja myös Facebookin suosio kasvaa yhä jyrkästi, kun yhä useammalla ihmisellä on varaa älypuhelimeen ja internet-yhteyteen. Facebook ja muut sosiaaliset mediat saavatkin päivä päivältä enemmän niinsanottua isoa dataa tietokantoihinsa, ja ei mene varmasti kauaa, kun voimme sanoa, että maailmassa on enemmän Facebook-käyttäjiä kuin niitä, joilla profiilia ei ole. Tavallaan niin hienoa, mutta tavallaan myös hieman surullista. Vai mitä mieltä olet?