Miten verrata kulutusluottojen hintoja?

Kulutusluottoja on monenlaisia ja niiden vertaileminen kannattaa tehdä tarkasti. Lainoilla on niin hyvät kuin huonot puolensakin. Useimmiten vakuudellisten kulutusluottojen etuna on matalampi korkotaso, silloin rahoittaja saa jonkin vastineen myöntämälleen lainasummalle. Pankit myöntävät kuitenkin myös vakuudettomia kulutusluottoja. Mikäli olet pankin asiakas, pankki saattaa myöntää sinulle vakuudetontakin kulutusluottoa melko edullisesti. Useimmiten näissä korkotaso on suhteellisen edullinen ja ne ovat yleensä kiinteäkorkoisia.

Toinen vaihtoehto ovat netin vakuudettomat kulutusluotot, joita on tarjolla useita satoja. Hintojen vertailu on kuitenkin haastavaa joten kannattaa ehdottomasti verrata lainojen hintoja ennen kuin hakee luottoa.

Muiden rahoituslaitosten kulutusluottojen kanssa kannattaa olla tarkkana. Suomessa on useita kymmeniä rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat kulutusluottoja. Myönnettyjen lainojen ehtona ovat usein samankaltaiset perusteet kuin pankkienkin myöntämillä luotoilla. Mikäli haet kulutusluottoja muulta rahoituslaitokselta, voit olla minkä pankin asiakas tahansa.

Harkittaessa kulutusluoton ottamista, on tärkeää, että kilpailutat eri lainantarjoajat hyvin. Ehdoissa on eroja paljon, joten niiden kanssa on syytä olla tarkkana. Niin lainasummat, korot kuin laina-ajatkin tulee tutkia huolella ennen kulutusluoton ottamista. Rahoituslaitokset myöntävät luottoja aina 1.000 eurosta alkaen aina 50.000 euroon saakka. Useimmiten lainasumma rahoituslaitoksilta on maksimissaan 10.000 euroa. Pankit myöntävät kuitenkin tätäkin suurempia luottoja.

On tärkeää huomioida laina-aika. Mitä pidempi laina-aika, sitä suuremmat kustannukset kulutusluotosta muodostuu. Korkoa joutuu kuitenkin maksamaan myös lyhyellä laina-ajalla, joten huolellinen vertailu kannattaa, etteivät kustannukset nouse liian korkeiksi. Pikavippiyritykset saattavat tarjota lainaa myös ilman korkoa, mutta se on yleisesti vain ensimmäisen kuukauden ajan voimassa.

Ehdoista kannattaa tarkistaa tietenkin erittäin tärkeä asia, joka on kulutusluoton todellinen vuosikorko. Vuosikorko antaa kulutusluoton kokonaiskustannukset. Tarkkuutta vaativa seikka vertailussa on myös luottoon liittyvät muut kulut. Laskiessasi todellisia kustannuksia, nämä seikat on ehdottomasti otettava laskelmaasi mukaan, sillä kaikki kulut on huomioitava valittaessa kulutusluottoa.

Koska luotonantajia on nykyään valtava määrä, on erittäin tärkeää verrata lainatarjouksia huolellisesti. Mikäli rahoituslaitos tarjoaa korotonta luottoa, on silloin huomioitava, että sinne saattaa olla piilotettuna muita kuluja, esimerkiksi avaus- tai nostomaksuja. Näissä saattaa olla myös kuukausittain menevä tilinhoitomaksu, joka tietenkin nostaa luoton todellisia kuluja. Mikäli lainassa ei ole näitä kuluja, silloin saattaa korko olla suurempi, joten tarkkuutta vaaditaan. Mikäli luottosumma on pienehkö, nousee muut kustannukset yleisesti melko suuriksi suhteutettuna laina määrään. Jos taas luottosumma on suurempi, on korolla merkitystä enemmän ja silloin täytyykin pyrkiä ottamaan kulutusluotto mahdollisimman edullisella korolla.

Suositeltavaa on huomioida myös, maksaako eräpäivän mahdollinen siirtäminen jotain. Näistä saatetaan periä isojakin yksittäisiä kuluja. Kulutusluotoissa saattaa olla mahdollista myös nostaa luottorajaa, joten tästäkin saattaa mennä lisäkuluja. Jos joskus tarvitset maksuvapaata kuukautta luottosi takaisinmaksussa, ei se todellisuudessa ole kuitenkaan maksuvapaata. Silloin et maksa luotosta lyhennystä lainkaan, mutta joudut maksamaan korot joka tapauksessa.

Mikäli tarvitset rahoitusta ainoastaan pieneen tarpeeseen, kannattava vaihtoehto voi olla myös luottokortti. Lainasi tarve määrittää osaltaan myös sitä, mikä on kannattavin vaihtoehto juuri sinulle.